„Aurul roșu” de pe tarabe. Primele roșii românești: pe cât de gustoase, pe atât de scumpe – Știri – Buzău
Primele roșii românești din recolta de anul acesta au apărut deja în piețele din județ. Tomatele timpurii au însă un preț prohibitiv pentru buzoienii cu venituri mici.
Mircea Tatu, cunoscut legumicultor din Cochirleanca, a cultivat tomate pe o suprafață de peste 4.800 de metri pătrați, în solarii încălzite. Agricultorul a scos deja la vânzare primele roșii, direct în piață și în magazinul propriu, fără a apela la intermediari.
Deși am intrat deja în aprilie, solariile sunt încă menținute la temperaturi ridicate, iar roșiile se coc în funcție de procesul natural de polenizare. Roșiile românești, crescute natural, pot fi recunoscute ușor față de cele din import.
Tomatele vor ajunge pe tarabe la un preț de 42 de lei / kilogramul. Costurile ridicate sunt justificate de faptul că solariile au fost încălzite toată iarna, ceea ce a generat cheltuieli uriașe. Anul trecut, primele roșii românești s-au vândut cu 37 de lei kilogramul.
Într-o săptămână, producătorul din Cochirleanca a vândut peste 200 de kilograme de roșii românești.