Fără infrastructură de cazare și agrement. „Ținutul Buzăului”, absent din Top 10 destinații turistice din țară – Știri – Buzău
De trei ani este Geoparc Internațional UNESCO, însă în ceea ce privește numărul turiștilor, „Ținutul Buzăului” este sub potențial. O principală cauză ar fi lipsa unei infrastructuri de cazare și agrement, care să permită vizitatorilor condiții optime pentru un sejur mai lung, și nu doar pentru o zi sau două, ca acum.
Aflat în plin proces de reacreditare, Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” ar putea avea puncte noi de atracție, începând chiar din acest an. Președintele Asociației „Ținutul Buzăului”, Răzvan Popa, spune că la Bozioru se va inaugura un centru de vizitare. Totodată, sunt în curs de amenajare trasee turistice noi.
În ceea ce privește promovarea „Ținutului Buzăului”, Răzvan Popa spune că, mai ales în mediul online, impactul a fost peste așteptări. S-au folosit, în special, platforme cu conținut video, pentru a crește vizibilitatea destinațiilor turistice. Din păcate, ratingul ridicat al postărilor dedicate geoparcului nu s-a concretizat și într-un număr mai mare de vizitatori.
Managerul geoparcului, Răzvan Popa, de profesie vulcanolog, consideră că este nevoie de noi eforturi pentru atragerea turiștilor în zona de munte a județului Buzău. Specialistul spune și ce crede că trebuie făcut pentru ca Buzăul să devină mai atractiv pentru turiștii români și străini.
Deși are în administrare un Geoparc UNESCO, Buzăul nu se află în clubul select al celor mai vizitate 10 destinații din România. În 2024, potrivit unei informări recente a Institutului Național de Statistică, cei mai mulți turiști au avut, în ordine descrescătoare, municipiul București și județele Constanța, Brașov, Cluj, Prahova, Bihor, Sibiu, Suceava, Vâlcea și Mureș.