Programul „Rabla pentru sobe” : Ai sobe vechi? Primești finanțare de 10 mii de lei pentru unele noi
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că programul „Rabla pentru sobe” va începe în luna februarie. Prin acest program, românii pot primi o subvenție de până la 10.000 de lei pentru instalarea unei sobe eficiente energetic, finanțarea fiind asigurată în proporție de 70% de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Cum funcționează programul
- Finanțare: Statul acoperă 70% din cheltuielile eligibile, cu un plafon maxim de 10.000 de lei per gospodărie.
- Buget UAT: Fiecare primărie poate solicita un buget total de până la 500.000 de lei.
- Procedura: Primăriile trebuie să se înscrie mai întâi în program, după care beneficiarii pot depune cereri pentru finanțare.
Cine poate aplica
Pentru a beneficia de subvenție, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Domiciliul: Trebuie să fie în raza teritorială a unei primării participante.
- Proprietatea: Solicitantul trebuie să fie proprietar al imobilului unde se montează soba.
- Impozite: Nu trebuie să aibă datorii la taxe, impozite sau alte contribuții locale.
- Condiții speciale: Programul nu se aplică pentru imobile cu mai mult de două apartamente.
Cum ar trebui să fie noile sobe
Criteri de eligibilitate au și sobele care vor fi achiziționate prin aceste finanțări. Așadar, ele trebuie să fie alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv:
a) sobe;
b) termosobe;
c) șeminee;
d) termoșeminee.
Verifică cerințele și lista județelor din program – Verifică acum
Câți bani se dau pentru înnoirea sobelor
Cuantumul finanţării de la Fondul de mediu este de maximum 70% din costul sobei, dar nu mai mult de 10.000 de lei/persoană inclusiv TVA. Finanțatul trebuie să pună de la el restul de 30%.
Finanţarea se acordă beneficiarului numai după încheierea de către UAT a contractului de delegare cu AFM şi în baza contractului de finanţare.
Înscrierile în aplicaţia informatică se vor face în limita bugetului alocat unei sesiuni de înscriere – nu mai mult de 500.000 de lei/localitate.
Importanța programului
Ministrul Fechet a subliniat că, deși România nu va renunța la utilizarea lemnului de foc pentru încălzire, este esențială încurajarea folosirii aparatelor mai eficiente energetic, care reduc consumul și poluarea.
Programul „Rabla pentru sobe” este structurat pe modelul altor inițiative de succes, precum „Rabla local”, și promite să vină în sprijinul românilor care doresc să își modernizeze sistemele de încălzire.
Vă sfătuim să faceți cererile din timp deoarece este un număr limitat pentru fiecare localitate ! Mai multe detalii aici