...

Tradiții și obiceiuri. Ecoul Paștelui de altădată – Știri – Buzău

Două grupe de seniori buzoieni au vizitat Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”. Cei care au copilărit la țară și-au reamintit cu drag de vremurile de altădată. Cu toții au rememorat tradițiile de Paști, cu ouă, roșii, cozonaci și friptură de miel și s-au bucurat să viziteze Casa Vergu Mănăilă, mobilată românește, precum în vechime.

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” desfășoară de ceva vreme un program care se bucură de succes.

Este prima colaborare cu Muzeul Județean, care i-a invitat pe seniori să viziteze și colecțiile permanente din sediul din Aleea Castanilor, numărul 1.

După o prelegere extrem de interesantă despre tradițiile și obiceiurile buzoiene de Paște, seniorii au vizitat muzeul, care este conceput precum o casă românească cu bucătărie, cămară, cameră de lucru, dormitor și camera de locuit.

Obiceiurile și tradițiile din zona Buzăului moștenite de la cei din vechime sunt încă vii în amintirea celor mai în vârstă și sunt respectate în perioada Sărbătorilor Pascale, mai ales atunci când trebuie vopsite ouăle.

În mod tradițional, ouăle de Paște din zona Buzăului sunt colorate cu roșu și alb dar gospodinele mai îndemânatice încondeiază și ouă decorative, cu însemne religioase, transmise din generație în generație.

Vizitatorii au ascultat cu atenție informațiile transmise la Vergu Mănăilă și și-au reamintit cu emoție cum era viața la țară în vremurile de demult.

Vizita la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă” a fost reușită și interesantă și, probabil că foarte curând, seniorii vor merge să vadă și colecțiile de bază din Muzeul Județean, care-i așteaptă cu porțile larg deschise.

Sursa

🟢 Vă mulțumim! 7 cititori pentru acest articol până acum.
Noutăți
Aplicație
Sport
Politică
Trafic
Sănătate