Anul 2025 se anunță a fi unul plin de schimbări fiscale, conform avertismentelor specialiștilor. Impozitul pe venit ar putea crește de la 10% la 16%, iar impozitul pe dividende ar putea să ajungă la 10% de la 8%, cum este în prezent. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care guvernul le pregătește pentru anul viitor.
Potrivit estimărilor, veniturile statului din impozitul pe salarii ar putea crește de la 2,8% din PIB anul acesta la 4% din PIB anul viitor. Aceasta ar putea genera o creștere de aproximativ 22 miliarde de lei, din care cinci miliarde ar proveni din reducerea facilităților fiscale în domenii precum IT, agricultura și construcții. Restul de 16 miliarde ar proveni dintr-o impozitare mai mare a muncii. Totuși, guvernul ar putea oferi deduceri pentru cei cu venituri mici.
De exemplu, un angajat cu un salariu brut de 6.000 de lei ar putea câștiga cu 234 de lei mai puțin net din cauza acestor modificări fiscale. În plus, se preconizează că veniturile din TVA vor crește de la 6,8% în 2025 la 7,3% din PIB în 2026, ceea ce ar putea implica o creștere a cotei standard de TVA de la 19% la 21% sau o creștere a cotelor reduse de TVA de 9%.
În spatele acestor măsuri fiscale se află și înghețarea salariilor bugetarilor, dar și posibile restructurări în aparatul de stat, întrucât cheltuielile de personal sunt estimate să scadă de la 9,3% din PIB anul acesta la 8,9% anul următor. Acest context apare în momentul în care, de la 1 ianuarie, salariul minim pe economie va crește cu peste 200 de lei net.
UN “ÎNȚELEPT” SE ÎNTREABĂ
Pai dacă pe lângă salariu minim creste și impozitul pe venit,ce facem domle?
Se impune o întrebare retorică: dacă salariul minim pe economie crește, dar impozitul se majorează, cine beneficiază cu adevărat de această ‘creștere’ a salariului minim?
Distribuie știrea prietenilor tăi