Federatia F.O.R.T.E.S. a luat fiinta in anul 2010 si are in componenta sa 7 membri, persoane juridice, dintre care cele mai active sunt trei organizatii non-guvernamentale locale, respectiv ATCE „Speranta Ramniceana”, AT „Viitorul Incepe Azi” si AT „Onix”, ce aduc in dezvoltarea federatiei maturitatea si experienta proiectelor europene dar si a voluntariatului in general.

FEDERATIA FORTES este membru fondator al
FEDERATIEI NATIONALE A VOLUNTARIATULUI – VOLUM inca din 2010.

In sprijinul nostru vin partenerii cu care avem incheiate contracte si protocoale si cei care ne sunt furnizori de servicii. Dintre partenerii locali si furnizorii ce ne asigura servicii de suport in implementarea proiectelor Erasmus+, enumeram:
– Primaria Municipiului Ramnicu Sarat;
– Centrul Cultural Florica Cristoforeanu;
– Muzeul Municipal;
– Politia Locala Rm. Sarat;
– Colegiul National Al. Vlahuta, Liceul Teoretic Stefan cel Mare, Liceul Tehnologic Economic Elina Matei Basarab, Liceul Tehnologic Victor Frunza;
– Scolile Gimnaziale nr. 1, 2, 6, Dr. Ilie Pavel, Vasile Cristoforeanu (5);
– Gradinitele Orizont, Mugurasii si Lumea Copilariei;
– Spitalul Municipal Rm. Sarat;
– IPJ Buzau, Biroul Imigrari Buzau si DGA-SJA Buzau;
– CPECA Buzau;
– DJST Buzau, Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau;
– Partenerii media TV Sat, TV SudEst si Radio Boom;
– Transport Urban Calatori;

Cu un numar total de 300 de voluntari, F.O.R.T.E.S a implementat 7 proiecte prin programul TiA:
Dynamic Snapshots – acţiunea 1.1, schimb de tineri multilateral cu 4 promotori, România, Lituania, Bulgaria şi Turcia, tema fiind sportul şi fotografia (2010);
History of the Parliamant – acţiunea 1.3, proiect de democraţie participativă cu 2 promotori din Brolo, Italia, tema fiind apariţia şi evoluţia în timp şi spaţiu a Parlamentului (2011);
Theatrical art as a tool for Intercultural Dialogue Creation – acţiunea 3.1b, training cours cu 13 promotori: România 2, Ucraina, Turcia 2, Grecia, Italia, Ungaria, Georgia, Azerbaijan, Armenia, Croaţia, Cehia, tema fiind utilizarea teatrului forum ca metodă nonformală în dialogul intercultural (2011);
Comunicare prin artă şi tradiţie – acţiunea 1.2, pe scurt ComuniCAT, o iniţiativă a tinerilor voluntary ai FORTES care doresc să reînvie tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile naţionale în noul context european, prin aplicarea de motive ale UE (pace, toleranţă, cetăţenie activă, etc) (2012);
European Union Republic and Monarchy – acţiunea 1.3, proiecte de democraţie participativă, cu un parteneriat România – Spania ce a implicat 2 entităţi nonprofit şi 2 municipalităţi (Râmnicu Sărat şi Puente Genil) (2013); – Tastes like European Culture – TEC – acţiunea 1.1 – schimb de tineri cu un parteneriat format din România, Turcia, Bulgaria, Lituania, Croaţia şi Spania, proiect ce a tratat tematica gastronomiei ca parte a multiculturalităţii europene (2013);
Vlachs in Europe – acţiunea 3.1a – schimb de tineri cu un parteneriat format din România, Albania şi Macedonia, proiect care a avut ca scop promovarea şi conservarea culturii vlahilor, o minoritate pe cale de dispariţie înrudită cu cea a românilor, ce are la bază traco-romanii (aromânii, istroromânii şi meglenoromânii) (2014);

Pe programul Erasmus+ au fost implementate primele 2 proiecte ale federatiei si anume:
Choose Smart, Choose Art– Key Action 1 – schimb de tineri cu 6 promotori : Romania, Spania, Portugalia, Malta, Italia, Turcia, ce a avut ca scop combaterea uzului de droguri prin utilizarea metodelor non-formale ce sustin activitati artistice si sportive(2014);
RISE, Erasmus+, KA1, proiect ce se afla in etapa de diseminare si are ca tematica orientarea tinerilor spre cariera, angajarea si antreprenoriatul in spatiul UE, avand doua activitati principale: training si schimb de tineri. (2015.

In perioada 2017 – 2018 Federatia FORTES a implementat in parteneriat cu Primaria Rm. Sarat proiectul ELABORAREA STRATEGIEI DE DEZVOLTARE LOCALA SI INFIINTAREA UNUI GRUP DE ACTIUNE LOCALA LA NIVELUL MUN. RM. SARAT in baza caruia a fost infiintat GAL SUS RAMNICUL si accesate fonduri de dezvoltare locala in valoare de 6,8 mil. Euro. Astfel, FORTES reprezinta un factor important in dezvoltarea locala si regionala.

Federatia FORTES are o bogata expertiza in implementarea de proiecte europene de tineret si o capacitate operationala buna, bazata atat pe proiectele proprii mentionate mai sus, cat si prin proiectele si lucratorii de tineret, implicand reprezentantii organizatiilor membre: ATCE Speranta Ramniceana, AT ONIX, AT VIA, AT Youth Xperience, ASCE-PP.

Inca din anul 2010, de la infiintare, Federatia FORTES a reprezentat cel mai important pilon de sustinere din partea tinerilor si a societatii civile pentru implicarea in comunitatea locala, in relatie cu Primaria Rm. Sarat si institutiile subordonate, desfasurand laolalta proiecte si initiative care au condus la cresterea numarului de tineri implicati in comunitate si constienti de oportunitatile de reprezentare pe care acestia le au.

Ca urmare, anul 2011, Primaria si Federatia FORTES au derulat proiectul YOUTH IN AN EUROPEAN DEMOCRACY, intr-un parteneriat Romania – Bulgaria, in urma caruia a fost creat la Ramnicu Sarat Consiliul Local al Tinerilor.

In perioada 2012 – 2013, parteneriatul a continuat cu un nou proiect Tineret In Actiune – HISTORY OF THE PARLIAMENT, in care intr-un parteneriat Romania – Spania, tinerii au creat un Parlament Local, care si astazi functioneaza ca forma de consultare in relatia cu organizatia.

In 2017, in colaborare cu Primaria Rm. Sarat, FORTES a creat Strategia de Dezvoltare Locala, pentru ca astazi FORTES sa fie membru al GAL SUS Ramnicul, prin care va implementa in perioada urmatoare peste 10 masuri din cadrul Strategiei.

Mai mult de atat, in perioada 2017 – 2019, Federatia FORTES a sprijinit prin voluntari si resursa umana implementarea proiectului RAMNICU SARAT, MODEL AL DEZVOLTARII DURABILE, implementat de Primaria Rm. Sarat prin KA3 – Erasmus Plus, creand impreuna cu reprezentantii primariei si tineri, Strategia de Tineret a Mun. Rm. Sarat si Planul de masuri pentru perioada 2019 – 2025 si totodata creand un mecanism de dialog structurat si participare efectiva la viata comunitatii si un model de cooperare public – privat pe care ne propunem s ail continuam prin proiectul #Buzaulstructurat2020.

Tot din anul 2010, Federatia FORTES in cooperare cu Primaria a infiintat Centrul de Tineret FORTES, loc de intalnire si activitati a peste 3000 de tineri din comunitate, pana in prezent, pentru ca din 2011, Centrul de Tineret FORTES sa fie parte din reteaua nationala a centrelor de tineret.

In ceea ce priveste performantele obtinute, in anul 2013, Federatia FORTES a fost una din cele 3 organizatii din Romania care la Gala de valorizare a Programului Tineret in Actiune a primit DIPLOMA DE IMPACT INSTITUTIONAL, pentru activitatea desfasurata in cooperare cu instiutiile publice locale si judetene buzoiene si pentru modul si instrumentele de cooperare public – private applicate.

In anul 2015, Florin Ceparu, coordonatorul de parteneriat, a fost delegat din partea Romaniei, la Conferinta Europeana de Valorizare IDEAS LAB EUROPE, la finalul programului Tineret in Actiune, pentru a transmite mesajul de tara al Romaniei in perspectiva sustinerii directiilor in perioada de programare Erasmus Plus.

Alaturi de acestea, se remarca o serie de prezente prin intermediul proiectelor desfasurate de la infiintare la Galele si Evenimentele organizate de ANPCDEFP, in care acestea au fost declarate modele de buna practica.

Cooperarea cu comunitatile locale invecinate, care vor fi implicate in proiect a fost totodata una continua, FORTES realizand anual activitati de diseminare si multiplicare a rezultatelor proiectelor derulate, lansand continuu apeluri pentru participarea tinerilor din mediul rural si realizand contacte cu structurile de conducere ale comunitatilor locale in vederea facilitarii accesului tinerilor la procesul decizional local, precum si catre proiectele FORTES si ale organizatiilor componente.

Ca urmare, federatia a dezvoltat instrumente de comunicare viabile care astazi ne permit sa transformam analizele comunitatilor locale intr-un plan de activitiati de dialog structurat, facilitand accesul tinerilor catre decizie in baza unor relatii de cooperare cu decidentii locali.

Alte proiecte care sustin capacitatea operationala a Federatiei sunt:
– 10 pentru Ramnicu Sarat, gala in care au fost premiati tinerii valorosi ai orasului – Gala voluntariatului ramnicean, editiile I, II, III si IV (2015 – 2018)
– Tineri competenti – resursa pentru comunitate, finantat de DJST Buzau;
– Investim in tine(ri), (2015-2016)